Vanliga frågor & svar

Här har vi samlat och besvarat några av de vanligaste frågorna vi brukar få.

Registering och inloggningsuppgifter

Att många inte får mail beror ofta på att de registrerats med en skolmail. Vissa skolor verkar ha något slags filter uppsatt som hindrar våra mail med inlogg att nå elevernas mailboxar.

Gör såhär:
1) Kolla i skräpposten och övriga e-postlådor.
2) Vänta i några timmar. Ibland kan det ta lite tid innan mailet kommer fram.
3) Testa att återställa ditt lösenord genom att klicka här.
4) Fick du inte återställningsmailet heller? Registrera din klass på nytt med en annan mailadress.
5) Om det fortfarande inte funkar - maila admin@klassensval.se och uppge din mailadress, så fixar vi inloggningsuppgifter åt dig manuellt.

Självklart. För att ta bort ditt konto går du in på sidan Kontoinställningar i menyn när du är inloggad och trycker på "Radera konto". När du tar bort ditt konto raderas alla förslag och röster dina klasskamrater har lagt på dig, samt alla förslag och röster du själv skrivit och lagt på andra.

Klicka här för att återställa ditt lösenord.

För klassambassadörer

Att många inte får mail beror ofta på att de registrerats med en skolmail. Vissa skolor verkar ha något slags filter uppsatt som hindrar våra mail med inlogg att nå elevernas mailboxar.

Du har tre alternativ:
1) Låt de som inte fått sina mail med inlogg återställa sina lösenord
Detta görs på denna länk, där de får uppge den mailadress du registrerat dem med. Osäker på vilken mail detta är? Kolla kolumnen "Användarnamn" i tabellen på sidan Redigera klass.

2) Skicka efter ett nytt lösenord.
Gå till sidan Redigera klass när du är inloggad, och tryck på nyckeln bredvid personens namn. Ett nytt lösenord för personen kommer att skickas ut till din e-post istället för personens egen. Därefter får du skicka vidare mailet till klasskompisen som ska ha lösenordet.

3) Testa att ta bort klasskamraterna som inte fått inlogg och registrera dem på nytt, med deras privata mailadresser.
Gå till sidan Redigera klass och tryck på den röda sopkorgen bredvid personens namn. Observera att detta bara kan göras innan personen loggat in och börjat rösta.

Ja, det kan du. Gå till sidan Redigera klass när du är inloggad, och slå på 'Öppet läge'. När 'Öppet läge' är påslaget kan alla se vilka som röstat på vad. Personen som blir nominerad kan förstås fortfarande inte se sina egna nomineringar.

Innehåller elevernas e-postadresser någon av bokstäverna "åäö"? Klassens Val stödjer i nuläget inte e-postadresser med dessa bokstäver i. Be dessa elever om andra e-postadresser istället.

De som inte går att ta bort och återställa är de som redan loggat in och röstat eller lagt förslag. Dessa kan ta bort sina egna konton och återställa sina egna lösenord via sidan Kontoinställningar.

Gå till sidan Redigera klass och tryck på den röda sopkorgen bredvid personens namn. Observera att detta bara kan göras innan personen loggat in och börjat rösta.

Eftersom denna funktion skulle kunna missbrukas har vi valt att inte göra detta möjligt i nuläget. Däremot kan ni se vilka som skriver och röstar på de olämpliga nomineringarna genom att slå på Öppet läge på sidan Redigera klass. Ni kan sedan prata med dessa personer, förklara hur ni känner och få dem att dra tillbaka sina nomineringar.

Vi tar inte bort några individuella nomineringar, men om vi märker att en klass missbrukar sidan genom att skriva fula, grova och kränkande nomineringar eller liknande kommer vi att ta bort klassen permanent.

Du som är klassambassadör kan själv radera ert klasskonto genom att trycka på den röda knappen längst ned på sidan "Redigera klass" när du är inloggad.

Ansvar och användaravtal

Vi tror i första hand på individuellt ansvar, och att eleverna i en klass kan lösa problem på egen hand, precis som de hade gjort om de istället för att använda vår tjänst haft handuppräckning i klassrummet.

Samtidigt tar vi starkt avstånd från nomineringar med avsikt att exempelvis hänga ut andra elever.

Det händer ibland att användare kontaktar oss med problem som dessa. Vi tar alltid detta på fullaste allvar, och om vi märker att hot, trakasserier, grova kränkningar, rasistiska och fula nomineringar eller liknande förekommer i en klass kommer vi att ta bort klassen helt och hållet. Vi vill inte att Klassensval.se blir en plattform för mobbning och dåligt beteende.

Vi utvecklar även nya funktioner för att lösa och förebygga sådant här. Till exempel har vi en funktion, Öppet läge, som gör nomineringarna transparenta – man kan alltså se vem som skrivit vad, vilket förhindrar att folk skriver saker anonymt som de inte hade kunnat stå för i verkligheten. Er klassambassadör kan enkelt aktivera Öppet läge på sidan Redigera klass.

Har du några specifika önskemål eller förslag är det bara att höra av dig till admin@klassensval.se!

Läs mer om vårt användaravtal och integritetspolicy här

Klassens val är enbart en plattform som gör det möjligt att rösta - vi lägger oss alltså inte i klassers interna angelägenheter. Vår rekommendation är istället alltid att ni tar diskussionen i klassen för att nomineringarna ska bli så bra som möjligt.

Undantaget är när vi får vetskap om att hot, trakasserier, grova kränkningar, rasistiska och fula nomineringar eller liknande förekommer i en klass. I de fall det sker tar vi bort klassen helt och hållet.