Regler för "Klassens"-nomineringar och studentband

Studenten sker bara en gång i livet och ska vara en positiv upplevelse för alla. Ingen ska behöva bli orolig, ledsen eller känna sig kränkt på grund av resultatet av en "Klassens"-omröstning.

De titlar som röstas fram av klasser och skrivs på studentband eller tallrikar får ej innehålla några sexuella anspelningar eller anspelningar på alkohol eller droger.

Nomineringarna ska stärka den person man skriver om. Det får inte stå något som kan trycka ned, kränka eller såra någon. Det som skrivs på studentband eller tallrikar ska upplevas som något positivt av mottagaren. Om man är osäker på om det som skrivs kommer att såra personen som får ta emot detta så bör man inte skriva det. Ta inte risken; det är inte värt det.

Tänk på att det som skrivs på studentband eller tallrikar kan komma att läsas av allt från vänner, syskon och släktingar till personer ni inte känner. Budskapen ni skriver får varken innehålla hot, trakasserier eller något annat olagligt, exempelvis sådant som kan betecknas hets mot folkgrupp.

Trots att studentskivor och studentfiranden ofta sker utanför skolan sker de samtidigt i skolans namn, och med anknytning till skolan. Det är därför viktigt att komma ihåg att ni som elever representerar er skola. Som elev i årskurs 3 är det också viktigt att tänka på att man är en förebild för yngre elever.

Lukas, grundare av Klassens Val

(Texten uppdaterades senast 23/03/2023)

Frågor och svar om våra regler

Vi tror i första hand på individuellt ansvar, och att eleverna i en klass kan lösa problem på egen hand, precis som de hade gjort om de istället för att använda vår tjänst haft handuppräckning i klassrummet.

Samtidigt tar vi starkt avstånd från nomineringar med avsikt att exempelvis hänga ut andra elever.

Det händer ibland att användare kontaktar oss med problem som dessa. Vi tar alltid detta på fullaste allvar, och om vi märker att hot, trakasserier, grova kränkningar, rasistiska och fula nomineringar eller liknande förekommer i en klass kommer vi att ta bort klassen helt och hållet. Vi vill inte att Klassensval.se blir en plattform för mobbning och dåligt beteende.

Vi utvecklar även nya funktioner för att lösa och förebygga sådant här. Till exempel har vi en funktion, Öppet läge, som gör nomineringarna transparenta – man kan alltså se vem som skrivit vad, vilket förhindrar att folk skriver saker anonymt som de inte hade kunnat stå för i verkligheten. Er klassambassadör kan enkelt aktivera Öppet läge på sidan Redigera klass.

Har du några specifika önskemål eller förslag är det bara att höra av dig till admin@klassensval.se!

Läs mer om vårt användaravtal och integritetspolicy här

Klassens val är enbart en plattform som gör det möjligt att rösta - vi lägger oss alltså inte i klassers interna angelägenheter. Vår rekommendation är istället alltid att ni tar diskussionen i klassen för att nomineringarna ska bli så bra som möjligt.

Undantaget är när vi får vetskap om att hot, trakasserier, grova kränkningar, rasistiska och fula nomineringar eller liknande förekommer i en klass. I de fall det sker tar vi bort klassen helt och hållet.

Eftersom denna funktion skulle kunna missbrukas har vi valt att inte göra detta möjligt i nuläget. Däremot kan ni se vilka som skriver och röstar på de olämpliga nomineringarna genom att slå på Öppet läge på sidan Redigera klass. Ni kan sedan prata med dessa personer, förklara hur ni känner och få dem att dra tillbaka sina nomineringar.

Vi tar inte bort några individuella nomineringar, men om vi märker att en klass missbrukar sidan genom att skriva fula, grova och kränkande nomineringar eller liknande kommer vi att ta bort klassen permanent.

Självklart. För att ta bort ditt konto går du in på sidan Kontoinställningar i menyn när du är inloggad och trycker på "Radera konto". När du tar bort ditt konto raderas alla förslag och röster dina klasskamrater har lagt på dig, samt alla förslag och röster du själv skrivit och lagt på andra.

På sidan Vanliga frågor hittar du fler frågor och svar.